PTE

Az étrendi flavonoidok és hatásai

A Pécsi Tudomány Egyetem munkatársainak cikkét olvashatjuk a flavonoidokról. Táplálékaink esszenciális és nem esszenciális összetevői közül számos komponens vehet részt az oxidációs folyamatok elleni védekezésben. Mivel az utóbbi évtizedek kutatásai rámutattak arra, hogy az oxidáció számos krónikus betegség kialakulásával kapcsolatos, a tudósok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szöveti oxidatív potenciál étrendi befolyásolásának tanulmányozására. Számos tudományos kutatás eredménye bizonyította, hogy a növényi eredetű élelmiszerekben jelentős számú olyan összetevő van, amely hatékonyan képes erősíteni az emberi szervezet antioxidáns védekező kapacitását. A növényi flavonoidok szerepéről az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásáról rendszeresen jelennek meg tanulmányok. A flavonoidok az élelmiszerek nem tápanyag komponensei, vagyis tápértéket nem jelentenek az emberi szervezetnek, de számos kutatás támasztja alá antioxidáns, daganatgátló, gyulladáscsökkentő, így egészségvédő és preventív tulajdonságaikat..

Ossza meg ismerőseivel:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Skip to content